nce bir ipe yan yana dizilmiş 33 ya da 99 boncuk tanesinden öte bir anlam taşıyan tesbih, hem İslami ibadetin bir parçası, hem kültürel bir motif hem de estetik özellikleriyle çok özel bir aksesuar. Tesbih kültürümüzde erkeklerin vazgeçilmez aksesuarlarındandır.Kimi zaman ibadet, kimi zaman stres atmak, kimi zamanda koleksiyon anlamında kullanılan tesbih, zaman içerisinde gelişmiş ve tesbih yapımı sanat halini alarak kültürümüzde yer edinmiştir.Günümüzde el emeğiyle özel tesbih üreten birçok ustamız bulunmaktadır.
nsanlık tarihinde ipe dizilmiş boncuklara, ibadet aracı olarak kullanılmadan çok önce de çeşitli “anlamlar” yüklenmişti. Yaşanılan dönemin koşullarına göre avda şans getirmesi, savaşta düşmandan koruması, muska ya da nazarlık niyetiyle de kullanıldığı bilinmekteydi. Ancak, tesbihlerin en kalıcı şekilde insan hayatına girişi din aracılığıyla oldu. Tesbihin bir sanat eseri olarak ilk defa Türkler tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle Osmanlı Devleti döneminde 16. yüzyılın sonlarında herkesin elinle değilse bile cebinde tesbih bulunmaktaydı.
on dönemlerde üretime bilgisayar teknolojisinin dahil edilmesi, eski tesbihlerin birebir kopya edilmesi ve özgün yeni eserler üretilememesi sorununu da beraberinde getiriyor. Bu durum da tesbih sanatını olumsuz etkiliyor. Ancak buna rağmen, hem tesbihe gönül verenler hem de koleksiyonerler, elde çekilmiş eserlere rağbet gösteriyor. Kültürümüze ait önemli bir motif olan tesbih, Trabzon kazaziye sanatıyla ayrı bir can bulmakta, tamamen el emeğiyle, saf gümüşten hazırlanan tesbihler ilgililere sunulmaktadır.
1000 ayar gümüşten imal edilen kazaziye tesbih ürünlerimiz, 33'lük yanında 99'luk olarak da kullanılmaktadır.
1000 ayar gümüşten imal edilen kazaziye tesbih ürünlerimiz, yaldızlı (altın kaplama) olarak da satışa sunulmaktadır.
22 ayar altından imal edilen kazaziye tesbih ürünlerimiz, talep eden müşterilerimiz için özel olarak hazırlanmaktadır.
1000 ayar gümüşten imal edilen kazaziye taraftar tesbihlerimiz, taraftarlarımıza özel renklerde hazırlanmaktadır.