pek veya naylon tel üzerine burularak sarılan çok ince (0,08 mikron – saç teli kalınlığında) 24 ayar altın ve 1000 ayar gümüş teller ile yapılan yöresel bir el sanatıdır. Altın ve Gümüş tellerin sarılması sırasında, içte kalan ipek iplik (ibrişim) kıvrak tutularak sarma işlemi yapılır. Bunun neticesinde bitmiş bir telin kalınlığı ise 03-05 mm kalınlığına ulaşır.
arihi geçmişi konusunda kesin bir bilgi bulunmayan bu sanatın Mezopotamya uygarlığından günümüze kadar ulaştığı tahmin edilmektedir. Günümüze kadar gelen bazı rivayetlere göre ise M.Ö 2800 yılının ikinci yarısında hüküm sürmüş olan Lidyalılardan Anadolu insanına miras kaldığı belirtilmektedir.
azazlık Sanatı Osmanlı İmparatorluğu zamanında da Anadolu’nun farklı yerlerinde yaşatılmaya çalışılmışsa da Cumhuriyet kurulduktan sonra bu sanat sadece Trabzon da devam ettirilmiştir. Hatta I. Dünya savaşı yıllarında Trabzon’da 50’nin üzerinde kazaz dükkânı bulunurken şuan sınırlı sayıda sanatkarlar bulunmaktadır.
Son dönemlerde, Trabzon’daki bazı kurumların ve işletmelerin Kazaziye Sanatı’nın tanınmasına yönelik yaptıkları çalışmalar, bu sanatın ülke genelinde yayılmasına katkı sağlayacaktır. Yakın gelecekte sadece Trabzon ve ülkemizde değil, Dünya’da talep gören bir ürün olmasına yönelik tanıtımlar gerçekleştirilmektedir. Bu sanatla ilgilenenler tarafından ortaya konulan ortak kanı, yerli ve yabancı turistler tarafından da çok beğenilen bu ürünün ne olduğu ve nasıl yapıldığı konusunda yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır. Kazaziye ürünlerinin tanınması, bu el sanatına olan ilgiyi daha da arttıracaktır.