Trabzon El Sanatları (Trabzon Hasırı Kazaziye ve Telkari)


Anadolu insanının tarih öncesi çağlardan beri takı ürettiği ve kullandığı bilinmektedir. Topraklarımızda yaşamış insanların birikimi ile bütünleşen takılar günümüze kadar ulaşmıştır. Ancak bugün tüm kültürel öğelerdeki gelenekselliğin giderek zayıflaması, üretim tarzındaki küçük el sanatları niteliğinde üretilen takıları da etkilemiş ve yok olmakla karşı karşıya bırakmıştır.

Yöresel özellik taşıyan kazaziye ve hasır örücülüğü sadece Trabzon’da yapılmaktadır. Günümüzde bu el sanatlarını hakkıyla yapan çok az usta bulunmaktadır. Bu yüzden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bu sanatlar, ülkemizin her yerinde geleneksel el sanatlarımız olarak tanıtmalı ve yaşatılmalıdır. Bu amaca hizmet etmek için yola çıkan Kale Kuyumculuk, siz ilgililerin, hem ürünlerimiz hem de bu sanatlarla ilgili görüşlerine blogunda yer vermek istemektedir.

Trabzon Hasır Bilezik Nasıl Yapılır


Hasır ürünlerin yapım süreci üç bölümden oluşmaktadır.
Birinci Bölüm (Tel Haline Getirme): Trabzon işi olarak da bilinen hasır bilezikler ve kolyeler 31-32 mikron inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesiyle yapılmaktadır. Altın ürünlerimiz 22 ayar (916 milyem) gümüş ürünlerimiz ise 925 ayardır. 1000 ayar olan saf gümüşe 100 gr bakır ilavesi yapılarak (1000 + 80 = 1080 gr = 925) ayar hesaplanır. Alaşım pota içerisine koyularak ocağa yerleştirilir potada eritildikten sonra 25-30 cm'lik çubuklar halinde dökülür. Bu çubuklar sürekli sıkıştırılan merdanelerden defalarca geçirilerek örgü şişi kalınlığına indirilir. Daha sonraki aşamada kalın metal tel, ortasında delik bulunan elmas maddelerden art arda geçirilerek 30-35 micron (0,3 mm) kalınlığa indirilmiş olur. Bu şekilde çekilen teller 15-20 gr. ağırlığında halkalar haline getirilir. Daha sonra bu tel halkalar belirli bir derece dağlanılır ve soğutulur.

Devamını oku →

Trabzon Telkari (Gümüş tel işleme sanatı)


Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “telkari”, ince tel haline dökülen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesi olarak tanınır. Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır. Telkari ürünlerimizde kesinlikle gümüş dışında herhangi bir maden kullanılmamaktadır. Telkari sanatı ile yaygın olarak tütün kutusu, takunyalar, aynalar, tepsiler, kemerler, küpeler, kolyeler, düğmeler ve yüzükler yapılabiliyor.

İncecik, dantelvari işlemecilik sanatı olan telkarinin tarihi geçmişi de oldukça eskiye dayanıyor. Bilimsel araştırmalarının bulguları referans alınarak geliştirilen tezlere göre, maden sanatının ilk adresi Anadolu'dur. 8000 yıldan uzun bir tarihe sahip olan Çatalhöyük'te yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan... Devamını oku →
Görüş Bildirin